Monday, May 14, 2012

Cinta the other half kononnya~

Assalamualaikum people and hello!

okay.. lately topik perbincangan saya and kawan- kawan ialah kahwin.. which I'm seriously tired and sick of thinking.. hoho..

mencari calon pasangan hidup itu penting, dengan syarat nak kahwin lah dgn dia dalam jangka masa terdekat sebaiknya. Tapi sayang, ada yang menjadikannya matlamat hidup.. dari kecil sampailah besar, kerjanya tukar-tukar pasangan atau sekadar mencari dan tak dapat2.. huhu.. sayanglah, kalau tu jadi matlamat hidup. Hidup ni bukan semata-mata untuk mencari cinta itu..

dalam kes ni, saya salahkan movie yang kita tengok masa kecil-kecil. Ye lah.. cinderella.. rapunzel.. puteri gunung ledang.. sleeping beauty.. those movies instil the objective in our life, objective to find the "right man".. Sayanglah sebab disebalik sibuknya mencari cinta lelaki or perempuan, kita hilang cinta ALLAH.. Cinta paling sempurna..

Kita kejar cinta sementara..

If we are able to find the "so-called right man" tu alhamdulillah, tapi cuba kalau kita jumpa "the-not-really-right-guy"? cerai ke? Kalau kita betul2 kenal cinta ALLAH, the first step in mencari pun kita dah cari the "right guy".. by "right",  it means seseorang yang dekat dengan ALLAH, berdisiplin, berwawasan, lebih baik sedikit kalau tak banyak pun dari kita..

*ALLAH, nanti tolong bagi saya suami yang macam ni eh, terima kasih~ hehe.. gedix dgn ALLAH, xpelah sekali-sekala..

Plus, saya pernah baca sorang pasangan tua ni yang dah kahwin selama 60 tahun plus.. apa rahsia dia kekalkan perkahwinan tu? dia cakap, " masa zaman kami, kalau sesuatu benda tu rosak, kami tak buang sebaliknya kami baiki~"

acece.. matang dah.. huhu..

pastu lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.. orang selalu pesan, berubahlah jadi baik untuk dapat lelaki yang baik.. konsep tu saya kurang setuju, kita berubah jadi lebih baik kerana ALLAH bukan kerana lelaki~ kena selalu ingat fakta tu.. Matlamat hidup kita ialah sebagai hamba ALLAH & khalifah di muka bumi. Bukan hamba cinta manusia.. wallahu'alam